Namaz Kılanın Önünden Geçmek Günah mıdır?
SÜTRE ; başkaları tarafından önünden geçilmesine engel olmak için namaz kılan işinin önüne koyduğu şeydir. Önünden geçilmesi muhtemel olan yere namaz kılacak olan kişinin bir zira yani yarım metreye veya daha fazla yükseklikte ve bir parmak kalınlığında bir sütre edinilmesi müstehabtır. Sünnet olan sütreye yakın olmaktır. Sütre tam karşısıya konulmamalı, sağ veya sol kaşa hizalanmalıdır.
Çünkü; Ebu Davud’un Mikdad bin Esved’den rivayetle şöyle demiştir; Rasullullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir ağaç parçasına veya bir direğe doğru namaz kılarken bunları sağ ve sol kaşına hizalardı. Hz. Peygamber bunları tam karşısına almazdı.
SÜTRE NELERDEN OLMALIDIR?
Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir ağaç parçası gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir. Hadîs-i şerîf’te bir ok ile de olsa sütre yapılması emredilmiştir . Sütre olacak nesnenin eni önemli olmayıp, boyu en az yarım metre veya daha fazla olaması gereklidir. Sütre olarak kullanacak hiçbir şey bulunamadığı takdirde ise, namaz kılan ile sütre arası uzak olmamak şartıyla yere serilen seccade önünden geçmeğe mâni olduğu için, sütre yerine de geçer. Yalnız elbise, çanta vs gibi eşyaların sutre olarak konulması durumunda suret olmaması gerekir.
NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇİLMESİ DURUMUNDA GÜNAHA GİREN KİMDİR?
Bu konu dört şekilde inceleye biliriz;
- Sadece geçen günahkar olur. Geçen kişinin namaz kılanın önünden geçmemesi mümkün olduğu halde, namaz kılan kişi buna hedef olmadıysa geçme günahı sadece geçene aittir.
- Sadece namaz kılan kişinin günaha girmesidir. Bu da birinci şeklin tam tersidir. Şöyle ki;
Namaz kılan kişi önünden geçilmeye kendini hedef yapmış olup, geçen kişinin oradan geçmek dışında başka bir çaresi yoksa bu durumda günah sadece namaz kılana ait olup geçene ait değildir. - Namaz kılmakta olan kişinin önünden geçilmeye hedef olması , fakat geçen kişinin bundan sakınma imkanının bulunması durumudur. Bu durumda ikisi de günahkar olur.
- Namaz kılanın kişinin önünden geçilmeye hedef olmaması ve buna karşılık geçen kişininde geçmekten kaçınma imkanının bulunmaması durumudur. Bu durumda hiçbiri günahkar olmaz.
SÜTRE İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
Talha bin Ubeydullah (radıyallahu anh) şöyle dedi: “Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):
‘Biriniz namazda önüne rahlin deve semerinin arkasında ki yaslanılacak ağaç gerisi kadar bir şey edinsin sonra ona doğru namaz kılsın!’ buyurdu.”
| Müslim 499/241, Ebu Davud 685.
Sehl bin Ebi Hasme (r.a) şöyle dedi: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):
‘Her hangi biriniz sütreye doğru namaz kıldığı vakit, ona yaklaşsın, şeytan namazını aleyhine kesmesin!’ buyurdu.”
| Ahmed 16090, Ebu Davud 695.
Kaynak: Hasan bin Ammar ŞürünbülAli, Nur’ul-İzah İlmihali, Ebu Davud, Nesei, İbn Mace, Tirmizi.