Değişik Bilgi

Koltuk Altı Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Koltuk altı çeşitli birçok nedenden kararabilmektedir. Kararmış koltuk altı görsel açıdan özellikle bayanları rahatsız eden bir durum. Ter önleyici ürünler bile koltuk altı kararmasına neden olabilmektedir. Evde uygulanabilir basit yöntemler ile sorununuzu çözebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda başarı sağlanamazsa tıbbi yöntemlere başvurulabilir.

YANLIŞ TEMİZLİK YÖNTEMLERİ KOLTUK ALTINI KARARTIR

Koltuk altı tüyleri jilet ya da benzeri sonuçlar veren aletlerle temizlenirse kararma görülme olasılığı artacaktır. Jilet, ciltte zamanla koyu bir renk oluşmasına neden olur ve pürüzler oluşturur. Tıraş edilen koltuk altında tüyler daha koyu ve kalın çıkmaya başlar ve bu da kıl köklerinin daha belirgin olmasına neden olur. Ayrıca ağda yaptırmak da kararmaya sebebiyet verebilir. Yanlış yapılan ya da sıcak uygulanan ağda koltuk altı kararması nedenlerinde ilk sıralardadır.

KOLTUK ALTI KARARMASINDA HORMONLARIN YERİ

Koltuk altı sadece yanlış epilasyon uygulamaları sonucu kararmaz. Hiç elinizde olmayan nedenlerle dengesizleşen hormonlar da kararmaya neden olabilir. Hormon dengesi bozulunca vücutta melanin üretiminde artış görülecektir. Melanin sadece koltuk altı değil birçok yerde leke oluşmasına neden olabilir ama melaninden en çok burun, koltukaltı, dudaklar etkilenmektedir. Melanin dengesinde bozulma özellikle hamilelik sürecinde görülmektedir.

KOLTUK ALTI LİMONLA NASIL BEYAZLATILIR?

Koltuk altında ve cildin başka bölgelerindeki kararmaları düzeltmek için limon kullanabilirsiniz. Limon hem doğal bir beyazlatıcı hem de antibakteriyeldir. Böylece koltuk altınızın hem temizliğini ve bakımını yapabilir hem de kararmış görünümün düzelmesini sağlayabilirsiniz. Koltuk altı beyazlatmak için limonu, her banyo öncesinde kullanmak gerekiyor. Koltuk altını yarım limonla iyice ovmalı ve ardından ılık suyla durulamalısınız. Ardından cilt kurumasını önlemek için nemlendirici kullanmakta yarar var.

KOLTUK ALTINI EVDEKİ YÖNTEMLERLE SOYMAK

Bazen koltuk altı sadece ölü derilerin topluluk oluşturmasından kararmaktadır. Bu durumda evde uygulanabilecek en doğru yöntem cildin hafifçe soyulmasıdır. Doğal, hafif sert fırçaları kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Bunun için öncesinde hazırlayacağınız karışımı koltuk altına 10 dakika uygulamalısınız.

Limon suyu içine bir miktar toz şeker atın ve karıştırın. Arından koltuk altınıza uygulayın ve parmaklarınızla hafifçe ovun. Bunu yaparken toz şeker tanelerini hissedebileceksiniz. Hemen arkasından fırça ile hafifçe cildi soyun ve ölü deriyi temizleyin. Ardından koltuk altını ılık suyla iyice yıkayın. Uygulamayı çok sık yapmak cilde zarar verebilmektedir. İlk uygulamada muhtemelen sonuç alırsınız ama alamazsanız da üst üste tekrar etmeyin. Birkaç gün bekledikten sonra tekrar deneyin. Yine sonuç alamıyorsanız zorlayıp cildinize zarar vermeyin ve mutlaka bir uzmana danışın.

NE ZAMAN İŞİN UZMANINA DANIŞMALI?

Tüm yöntemleri denemenize ve dikkat etmenize rağmen koltuk altındaki kararmaya son veremediyseniz; altta yatan nedenlerin araştırılmasında yarar var. Koltuk altı kararmasına tıbbi ismi ile akantozis nigrikans isimli bir hastalık neden olabilmektedir. Eğer bu rahatsızlıkla karşı karşıyaysanız evde uygulanan yöntemler ne yazık ki faydasız kalacaktır.

Kilonuz varsa, vücut bezleri iyi çalışmıyorsa veya şeker hastalığınız varsa bu hastalığa yakalanmış olma ihtimaliniz çok yüksek. Doktorunuz daha detaylı bilgi verecektir ama hem koltuk altı kararmasını önlemek hem de sağlığınıza kavuşmak için şeker, insülin seviyenizi kontrol altına almalısınız. Kilonuz fazla ise mutlaka vermelisiniz ki koltuk altınızı beyazlatsanız bile kilo varken tekrar etme olasılığı yüksektir.

Eğer koltuk altı kararmasının nedeni tıbbi mevzulardan ise tedavisi buna göre yapılacaktır. Bir hastalığınız yoksa uzmanlar size tedavi için tıbbi yöntemleri sunacaktır. Ancak gerek tıbbi tedavi gerekse evdeki yöntemlerle koltuk altınızı beyazlatmışsanız; tekrar kararma olmaması için başta tüy temizliğinin doğru yapılmasına ve kullandığınız ter önleyici ürünlere dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir