Değişik Bilgi

Hamilelik Sonrası Kadın ve Anne Psikolojisi detaylarıyla sizinle paylaşmak istiyoruz.!

Anne olmak dünyanın en güzel ve en zor mesleğidir. 9 ay boyunca, günler tek tek sayılarak büyük bir sabırsızlıkla beklenen doğumun gerçekleşmesi ile birlikte, aile saadeti daha çok perçinlenir. Aileye yeni katılan birey evi şenlendirecek ama işin yoğunluğunu da aynı oranda artıracaktır. Uzun ve zor bir hamilelik sürecinden sonra bebeğin dünyaya gelmesi, özellikle ilk hamilelik sonrasında annede şaşkınlık, korku, karamsarlık yaratabilmektedir. Bunu tetikleyen yorgunluk ve uykusuzluk; eş, aile ve yakın akrabalardan destek alınarak kolay atlatılabilir.

Toplum genelinde %80 oranında görülen gelecek kaygısı, ilk bir hafta içerisinde kendini belli eder. Bu süreç 20 gün içerisinde atlatılacaktır. Bazı ağır ve uzun süren vakalarda ise mutlaka psikolog gözetiminde tedavi şarttır. İlk haftalarda eş ve ailenin fazla endişe etmeden, mümkün olduğu kadar iş bölümü yaparak beklemesi ve annenin psikolojisinin normale döneceğini düşünerek hareket etmesi gerekir.

HAMİLELİK SONRASI ANNENİN PSİKOLOJİSİ NEDEN BOZULUR?

Hamilelik Sonrası Annenin Psikolojisi Neden Bozulur?Özellikle ilk hamileliği sonrasında depresyon yaşayan annelerde, ikinci hamilelik sonrası depresyon daha fazla görülmektedir. Eve yeni katılan birey; evdeki iş yoğunluğunu ve masrafı artırmanın yanında, ona bakacak olan annenin de uyku düzenini tamamen bozacaktır. Koşuşturma sırasında anne, kendine ayıracak vakit bulamayacak ve tüm gün evin içinde perişan bir vaziyette koşuşturmak zorunda kalacaktır.

Çalışan ve kariyerine odaklanan annelerin, uzun süre izinli olması kariyer planlarına geçici bir süre ara vermek zorunda kalması ve belki kesilen maaş, psikolojinin bozulmasında önemli rol oynar. İlk etapta tüm bu farklılıklara uyum sağlayamayan annenin depresyona girmesi normaldir. Birçok hamilelik sırasında oluşan bu duruma; eşin, ailenin hazırlıklı olması bu süreci daha rahat atlatmayı sağlar.

HAMİLELİK SONRASI ANNENİN PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞSA HANGİ BELİRTİLERİ VERİR?

hamilelik-sonrasi-annenin-psikolojisi-bozulmussa-hangi-belirtileri-verir

Hamilelik Sonrası Annenin Psikolojisi Bozulmuşsa Hangi Belirtileri Verir?Bebeğin dünyaya gelişi ile birlikte ilk bir haftada oluşan depresyon sonucu anne; hiç konuşmama, bebekle ilgilenmeme, ağlama krizleri, iştahsızlık, hatta bebeği emzirmek istememe gibi eğilimler gösterebilir. Altı hafta içerisinde %90 düzelen bu durum, alınan küçük önlemler ile rahatça atlatılacaktır. Bazı ağır vakalarda ise halüsinasyonlar görmeye ve olmayan olaylara inanmaya kadar gidebilir. Bu kadar ileri vakalara doktor kontrolünde ilaç tedavisi gerekli olacaktır.

HAMİLELİK SONRASI ANNENİN PSİKOLOJİSİ EN ÇOK HANGİ DURUMLARDA BOZULUR?

Hamilelik Sonrası Annenin Psikolojisi En Çok Hangi Durumlarda Bozulur?Çok ağır hamilelik geçiren annelerde, boşanmış annelerde, maddi durumu bozuk ve eğitimsiz annelerde; gelecek kaygısı, karamsarlık oluşması normaldir. Yakınlarının desteği en çok böyle durumlarda önemlidir.

HAMİLELİK SONRASI ANNENİN PSİKOLOJİSİ NASIL NORMALE DÖNER?

Hamilelik Sonrası Annenin Psikolojisi Nasıl Normale Döner?Hamilelik sonrasındaki ilk hafta oluşan depresyon çevredekilerin desteği ile birkaç hafta içerisinde düzelecektir. Çabuk düzelmesi için neler yapılabilir?

Anneye dinlenecek vakit yaratmak, bebeğin bakımına yardımcı olmak; anneliğe henüz alışamayan yeni doğum yapmış bayan, ilk aylarda bebek bakımı ve evin yeni düzeni konusunda çok zorlanacaktır. Aile büyükleri ve komşulardan yardım istenerek, anneye birkaç hafta yardım etmek onu yeni düzene alışması konusunda destekleyecektir.
Bebek uyuduğu zaman annenin de uyuması için vakit yaratmak; aile büyükleri veya eş, anneye uykusunu alması için yardım etmeli; gece uykusuz kalan anne, gündüz bebekle birlikte uyuyarak dinlenmelidir.
Annenin beslenmesine dikkat etmek gereklidir; hamilelikte değişen hormonlar doğumdan sonra yavaş yavaş normale döner. Bu süreçte anne bebeğini emzirdiği için hızlı kilo vermekten kaçınmalı ve bebeği için gerekli olan ve kendisine güç ve enerji kazandıran besinleri mutlaka tüketmelidir.
Evde sıkılan anneye, kendine zaman ayırması için destek olmak; hamilelik süresince evde çok fazla vakit geçiren anne, doğumdan sonra dışarı çıkmalı ve arkadaş ortamına aralıklı olsa bile girmelidir. Kuaföre gitmek, spora başlamak gibi kendisi ile ilgili etkinlikler psikolojisinin düzelmesinde etkili olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir